Hornet X 3D a tuning MS

Asi jako každý správný vrtulníkář jsem začal po krátké době uvažovat o „vytuningování“ svého modelu vrtulníku Hornet X 3D (základní rozměry: délka trupu 510 mm, průměr rotoru 560 mm, váha 355g). Jeho výrobce, firma MS Composit, vyrábí také kovové „tuningy“ rotorové hlavy, desku cykliky a vrtulku – řekl jsem si, že je vyzkouším.

Pořídil jsem si proto sadu „Hlava nosného rotoru“ (výrobní označení TE1001), cykliku s vodítkem (TE1000), páku kolektivu (TE071) a hlavu vyrovnávacího rotoru (TE1002).

Tuning

Montáž nových tuningových dílů jsem začal demontáží původní hlavy a desky cykliky z hlavní hřídele. Taktéž bylo nutné odstranit vodítko desky cykliky. Poté jsem osadil spodní část vodítka na plastový skelet vrtulníku, navlékl jsem desku cykliky na hřídel a dosadil druhou část vodítka tak, aby správně zachytávalo desku cykliky. Pak došlo na kovovou hlavu nosného rotoru. Zde však nastal malý problém – hlava se na hlavní hřídeli zajišťuje dvěma stavěcími šrouby (červíky), ale nikde jsem se nedozvěděl, jak velká část hřídele má vyčuhovat nad hlavou. Zkusmo jsem nastavil výšku 9 mm. Zdá se být dobrá. Na hřídeli doporučuji vybrousit dvě malé plošky, do kterých se zapřou stavěcí šrouby. Pokud totiž plošky neuděláme, tak červíky naruší hlavní hřídel, a hlava jde pak špatně sundat. V dolní části hlavy je matice, která drží poloviny hlavy pohromadě, v malých mezích jí lze mírně měnit tuhost hlavy. V horní pohyblivé části hlavy jsem ještě vyměnil původní páku kolektivu za kovovou.

Nakonec jsem vyměnil i sestavu vrtulky za tuningovou, rovněž kovovou. Po osazení listů vrtulky jsem vyzkoušel vibrace při pracovních otáčkách rotoru. Trochu jsem musel upravit vyvážení padel, asi jsem je smontoval trochu jinak. Po osazení listů hlavního rotoru jsem zkoušku opakoval. Ještě jsem zkontroloval rozsahy kolektivu pro plné výchylky. Vše fungovalo perfektně, takže jsem se vydal na letové zkoušky.

Zkoušky

První věc, kterou jsem byl velmi mile překvapen byla, že vůbec nedocházelo k „rozhazování“ stopy listů. To je dáno tuhostí kovové hlavy a kovových držáků listů. Zvýšená „tuhost“ tlumení hlavy se velmi výrazně projevila i na letových vlastnostech vrtulníku. Při letovém projevu prakticky vymizela „jankovitost“ vrtulníku v některých obratech a řízení a odezvy na řízení se zjemnily a zpříjemnily. Taktéž se zlepšily letové vlastnosti za větru, kdy dochází k menšímu „nafukování“ vrtulníku za letu.

Musím říci, že uvedená vylepšení podstatným způsobem dále zlepšily již tak dobré letové vlastnosti vrtulníku Hornet X 3D. Je opravdovou radostí s ním létat!

Uvedené sady tuningů lze použít i pro ostatní verze modelu Hornet, mimo provedení FP.

Letu zdar!

 

 


Back to Top

Aktualizace: 18. září 2005